Saknar du något?


Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Minimeringsmästarna

Minimeringsmästarna är en tävling för hushåll i hela Sverige som vill minska på de onödiga sakerna, utgifterna, stressen och klimatavtrycket. I ett års tid får deltagare inspireras till hur man kan leva mer hållbart och samtidigt tävla mot andra hushåll i den stora Sverigekampen!

Vad gör en minimeringsmästare?

Som minimeringsmästare får du träffa andra deltagare på tematräffar i din kommun under hela året. Där utbyter ni erfarenheter och får tips och inspiration från projektledning och föreläsare. Utöver träffarna får du som minimeringsmästare olika utmaningar som ska genomföras och spridas via sociala medier till nästa träff, till exempel laga mat på rester eller anordna en klädbytarträff med kompisar.

Anmälan stängd för 2022

Anmälan till årets Minimeringsmästarna stängde 15 september 2021.

Följ en av våra Minimeringsfamiljer

Här kan du följa familjen Persson-Fristedts resa i Minimeringsmästarna 2021/2022. Familjen består av mamma Gabriella, pappa Jim och barnen Vilde och Maja.

Detta är familjen Persson-Fristedt

Foto på familjen Persson-Fristedt
Det är full aktivitet när vi stiger in i den hemtrevliga villan i Tofta i nordöstra Varberg. Jim öppnar dörren och får snabbt sällskap av Maja som ger oss ett stort leende och visar upp gosedjuret som hon håller i famnen. En nötig doft kommer emot oss, det är Gabriella som rostar cashewnötter på spisen till kvällens middag. 
 
Familjen Persson- Fristedt är en av deltagarna i Minimeringsmästarna från Varbergs kommun. Minimeringsmästarna är en tävling för hushåll i hela Sverige som vill minska på de onödiga sakerna, utgifterna, stressen och klimatavtrycket. I ett års tid får deltagare inspireras till hur man kan leva mer hållbart och samtidigt tävla mot andra hushåll i hela Sverige.
-  Det kändes som ett naturligt val att delta då vi har ett stort intresse för att leva hållbart. Vi ser det som en utmaning. Finns det något som vi kan bli bättre på, kan vi ge tips till andra, och inte minst om vi kan få tips som vi inte tänkt på, säger Gabriella.
 Familjen har bott i Tofta i åtta år och lever ett liv där hållbarhet, återbruk och låg konsumtion blivit en stor del av vardagen. Det hela började när Gabriella var mammaledig med Maja.
- Jag hade köpstopp och därefter har det fortsatt med det tänket så gott det går. Vi köper mycket på second hand eller får och delar med oss av till grannar och familj, säger Gabriella samtidigt som hon tar upp Maja i famnen.
Gabriella, som till vardags har ett kreativt arbete, syr och lagar mycket av familjens kläder istället för att slänga och köpa nytt. Att hitta kläder och saker till lägsta pris har blivit en rolig utmaning för henne.
 
I köket ligger kycklingfilé på tining. I en skål bredvid spisen ligger brysselkål och broccoli. Kvällens middag ska bli en brysselkålswok med nudlar och kyckling. Jim delar kålen i mindre bitar och Gabriella steker den i pannan. Hon berättar att de försöker handla säsongsbaserad mat, odla mycket av grönsakerna hemma i trädgården, handla närproducerat och ekologiskt samt ta vara på matresterna på bästa sätt. Familjen komposterar mestadels av matavfallet med bokashi-metoden där matavfallet blir till ny jord och näring till växter och odling.
- Vi har inte så mycket avfall egentligen. Det vi slänger i brännbart är fönsterkuvert och annat som har flera material. Våra soptunnor fylls inte upp. Vi drar ut våra kärl var sjätte vecka och då är kärlen halvfulla, säger Jim och skrapar ner kålen i pannan. 
Nudlarna läggs ner i det kokande vattnet och kvällens middag är redo för servering. Vi önskar familjen lycka till med kommande minimeringsutmaningar!

Gabriella om temat konsumtion

Kvinna som sitter vid symaskin
Minimeringsmästarnas allra första tema var Hållbar Konsumtion! Varje temaperiod kommer med ett antal utmaningar till deltagarna. I slutet av temaperioden rapporterar de tävlande hushållen in sina avklarade utmaningar som ger olika poäng. Utmaningarna denna gången var köpstopp, köpa på second hand och inventera engångsprodukter.

Gabriellas tankar om första utmaningen

"Första utmaning börjar närma sig sitt slut. För oss var inte detta en svår utmaning, i och med att vi har haft mer eller mindre köpstopp på nya producerade kläder de senaste åren. Däremot är detta tiden som många i våra familjer fyller år, vilket gjort att man fått tänka efter lite extra och en tid innan så vi hann leta efter den perfekta presenten. 

Men vi har löst det, de har blivit en del bra fynd via Tradera och Marketplace. Har till exempel lyckats köpa tre julklappar begagnat! Är så nöjd och har kommit väldigt billigt undan. Vinn vinn helt enkelt. Jag nämnde för min sambo om vi helt enkelt bara skulle köpa begagnade julklappar.

Men en sak som slog mig detta år var att jag helt glömt bort Black Friday. Enda anledningen till att jag fick reda på det var att vi skulle ha en black friday-erbjudande på mitt jobb."

Gabriellas tre tips på vägen

  • Avregistrera sig från alla onlinebutikernas nyhetsbrev. Då minskar deras påverkan på ens köpbeteende. 
  • Planera inköp en längre tid innan. Då hinner man hitta och leta upp den perfekta presenten. 
  • Undvika gå i butiker på stan eller i gallerior. 

Gabriella om temat matsvinn

Kvinna som skalar ett äpple

Andra temat var matsvinn. Svenska hushåll slänger under ett år ca 37 kilo matsvinn per person. När man slänger maten slösar man både på jordens resurser och på sina egna pengar. Utmaningarna denna gånger var tex att väga allt matsvinn (matrester) och oundvikligt matavfall (tex skal) under två veckor, eller bjuda på middag som består av maträtter lagad av matrester.

Gabriellas tankar om andra utmaningen

"Jag är uppvuxen med en mamma som har jobbat inom storkök på en skola. Så det här med matsvinn och att ta tillvara på maten har funnits i vår familj sen jag var liten. Även att planera matinköpen utefter en veckomatsedel så minskas matsvinnet samt man minskar risken för spontanköp i mataffären. 

Vi lyckades minska vårt matavfall med två kilo i två veckor vägning, mot de två veckor som vi vägde i början av tävlingen i september.

Generellt är vi väldigt bra på att ta tillvara på maten. Middagsmaten som blir över blir till lunchlåda dagen efter. Blir det mer över så fryser vi ner den maten och har till restmiddag när tiden inte finns till hemma."

Gabriella om temat farligt avfall

Kvinna som står vid en påse med farligt avfall

Av allt avfall som slängs från hushåll i Sverige klassas ungefär 9% som farligt avfall. Till farligt avfall räknas allt som är giftigt, frätande, cancerframkallande, miljöfarligt, fosterskadande, smittförande eller brandfarligt. Utmaningarna kopplat till detta temat handlade om att inventera och byta ut kemikalier som man har hemma, rensa ut gammal elektronik och använda husmorsknep för att ersätta kemikalier med något annat.

Gabriellas tankar om tredje utmaningen

"Det är väldigt lätt att tänka vad som är självklart farligt avfall, så som batterier, lösningsmedel och glödlampor. Men det finns saker man kanske inte tänker på så som halva förpackningar av nagellack, målarfärg eller diskmedel som faktiskt också är farligt avfall.

När det gäller tvätt och städning finns det otroligt många olika typer av produkter på marknaden som är dåliga för människan och miljön. För några år sedan började vi i vårt hushåll av byta ut dessa produkter till bättre alternativ, så som såpa, ättika och bikarbonat. Jag bytte även ut mitt flytande schampo och balsam till att använda Aleppotvål och surskölj. Samt att jag nu även tillverkar egen äkta hårdtvål, som vi använder istället för flytande tvål.

En viktig sak som jag tycker fler borde sluta med är sköljmedel. Det är varken bra för miljön eller dina kläder. Ersätt istället med en skvätt ättika i sköljfacket. Vill man att det ska lukta gott häll i ett par droppar eteriskolja också. Visst den sköljmedel textilierna mjuka, men många textiler är uppblandat med syntetmaterial så som polyester eller elastan. Elastan förlorar snabbare sin förmåga att vara elastisk med tiden när man använder sköljmedel, samt att många syntetmaterial drar istället åt sig dålig lukt med tiden på grund av sköljmedel."

Gabriella om temat delande

Kvinna som sitter vid symaskin
Minimeringsmästarnas fjärde tema handlade om delande. De flesta av oss har saker som vi inte använder. Förmodligen skulle vi inte ens märka om  våra ägodelar användes av någon annan majoritet av tiden.

Gabriellas tankar om delande

"Det är en superbra idé att dela tjänster med varandra. Något som vi gör en del hemma, speciellt när vi behöver specialmaskiner för våra trädgårds- och husprojekt. Deltar varje år med att dela knölar, lökar, sticklingar och fröer med andra i en fröförening som heter SESAM. Något som är alldeles perfekt för mig och min köksträdgård."

Följ familjens resa på Facebook

På Vivabs Facebooksida publicerar vi inlägg regelbundet där vi möter familjen. Håll utkik i flödet!

Följ oss på Vivabs Facebooksida.

Vill du veta mer om Minimeringsmästarna? Besök deras webbplats Minimeringsmästarnas.se.

Bild på en Minimeringsmästarsuperhjälte

Deltagande kommuner i Halland

Vivab har deltagare med i Minimeringsmästarna från både Varbergs och Falkenbergs kommuner. I Halland deltar även:

Kontakta oss

Öppetider Kundservice:
Måndag: kl. 8-12 & 13-17
Tisdag: kl. 8-12 & 13-17
Onsdag: kl. 8-12 & 13-17
Torsdag: kl. 8-12 & 13-17
Fredag: kl. 8-12 & 13-15

Adress

Endast förbokade besök
Åkarevägen 10
Falkenberg

Postadress
Vatten & Miljö i Väst AB
Box 110 SE-311 22 Falkenberg

© Vatten & Miljö i Väst AB. All rights reserved. Webb av Joomlaproffs.se