Saknar du något?


Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Smart övervakning av ledningarnas status

 • Ingress: Kan digitala lösningar göra våra ledningsnät mer hållbara och till och med förutse driftstörningar? Det ska projektet SMART-infra titta närmare på.

Meny

Smart övervakning av ledningars status

Vivab deltar i projektet som vill påskynda den digitala transformationen inom dricksvattendistribution. Infrastruktur, byte och underhåll av ledningar står i fokus och i första hand ska SMART-infra utreda vilken data som ska mätas och hur den ska hanteras. Det görs bland annat genom att utveckla, testa och utvärdera teknik för övervakning av ledningsnätet samtidigt som man undersöker befintligt förfall av ledningar. Man tittar samtidigt på hur AI-teknik kan hjälpa till med övervakningen.

Målet är att digitala lösningar ska hjälpa oss att bedöma skicket på ledningar, välja det bästa materialet för platsen samt förutse störningar i ledningsnätet som beror på materiella fel eller av vattnets kvalitet. Projektet är finansierat av Formas och pågår till 31 december 2023.

 

Mer att läsa

Vision för Getteröverket

 • Ingress: Vår vision är en viktig riktning för hur Getteröverket ska utvecklas till ett tillgängligt resursverk. Här får naturen ta plats och ny teknik möjliggör smartare rening.
 • Faktaansvarig: Sofie Kerstell

Meny

Getteröverket - din nya oas i Varberg

Vår vision för Getteröverket

Den hållbara kuststaden växer när vi omvandlar ett område lika stort som 15 fotbollsplaner. Med en välkomnande entré till staden öppnar vi upp för besök och grön rekreation. Vivabs cirkulära resursverk blir en del av naturen och länken mellan naturområden, aktivitetsstråk och staden. Under de gröna taken tar vi tillvara på näringsämnen och renar vattnet för återanvändning.

Vivabs Forskning- och utvecklingschef Alexander Keucken berättar om sin version av Getteröverkets resursverk. Innovativa, tekniska lösningar samt fokus på att minska omgivningens påverkan i framtiden. Det här verket ska bokstavligen smälta in i landskapet.

Visionsbilder

Visionsbilder över Getteröverket i Varberg, framtagna i samarbete med C.F. Møller Sverige AB.

Visionsbild över Monarkdiket

Vy över Monarkbäcken - en plats för grön rekreation.

Visionsbild med överblick över Getteröverket

Översikt mot den nya delen av staden.

Getteröverket idag.

Visionsbild med översikt och handskiss

Skiss över de nya delarna med förbindelsen mellan Naturum och det nya aktivitetsstråket.

Översikt - din nya oas i Varberg.

Vill du veta mer?

Välkommen att kontakta:

Forsknings- och utvecklingschef
Alexander Keucken, Vivab
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Telefon: 0757- 27 40 00 (växel)

Bilder att ladda ner - högupplösta

Mer att läsa

Pool

 • Ingress: Att ha pool är ett stort ansvar. Så här fyller, tömmer och hanterar du din pool, spa eller badtunna på rätt sätt.
 • Faktaansvarig: Petra Nilsson Rissman

Meny

Fylla och tömma din pool

Är det dags att fylla din pool, badtunna, barnbassäng eller ditt spabad? Undrar du hur du ska göra när badperioden är över och det är dags att tömma? Några saker är viktiga att tänka på för att du ska kunna vara en miljösmart poolägare, de har vi samlat här. 

Planera fyllning av vatten

Planera för när du ska fylla poolen för säsongen. Gör det helst tidigt på våren, när det är dåligt väder och på natten eller sent på kvällarna. Om ni är flera som har pool, badtunnor eller spabad på gatan, stäm gärna av så att ni inte fyller på samtidigt. Fyll inte poolen när det råder bevattningsförbud eller om dricksvattenproduktionen är ansträngd, det vill säga om det finns risk för bevattningsförbud på grund av att dricksvattenanvändningen är för hög. 

Meddela Vivab innan du fyller  

Meddela oss innan du fyller din pool, hör av dig till vår Kundservice via e-post eller telefon. Då vet vi varför det är ett större vattenuttag i ditt område och behöver inte börja leta efter läckor. Det kan även vara bra att rapportera in din vattenmätarställning innan och efter påfyllnad. Eftersom faktureringen baseras på en uppskattad förbrukning (beräknad utifrån din normalförbrukning) finns det annars risk för att du får en oväntat hög på slutfaktura för året. 

Se upp för baksug  

När du fyller poolen, var uppmärksam så att inte slangen hamnar under vattenytan. Då finns det risk för att det blir baksug och att vattnet förorenar vattnet i ledningsnätet.  

Under badsäsongen

Var noga med doseringen av kemikalier

Till de flesta pooler använder man kemikalier för rening. Tänk på att följa instruktionerna för din pool noga och överdosera aldrig kemikalier.  

Täck över poolen  

Ha en ordentlig täckning av poolen när du inte använder den. Då minskar avdunstningen och du behöver inte fylla på lika ofta.  

Täta läckor 

Se till att din pool är tät och inte läcker samt att din rening fungerar som den ska. Då behöver du inte fylla på några större mängder under sommaren.  

När säsongen är över  

Om du har en pool som du behöver tömma när badsäsongen är över är det viktigt att du gör det på rätt sätt. Många pooler behöver man inte tömma helt utan det räcker att sänka vattennivån något, då kan du återanvända samma vatten nästa säsong.   

Ta bort klor och kemikalier  

Om ditt badvatten innehåller klor, desinfektionsmedel eller andra kemikalier måste du ta bort dessa innan du kan släppa ut vattnet. Kloret kan du ta bort genom att tillsätta avklorerande kemikalier, eller om du har en mindre pool kan det räcka att låta vattnet stå i solen några dagar.    

Töm ut vattnet över gräsmattan

När du ska tömma din pool ska du helst göra det genom att låta vattnet rinna genom gräsmattan eller annan yta där vattnet kan rinna igenom. Släpp ut lite vatten i taget så att det hinner sjunka undan. Var uppmärksam så att vattnet inte rinner över till grannen och skapar problem.

Inget poolvatten i ledningsnätet 

Undvik att tömma poolvatten ut på gatan eller ner i gatubrunnar då vattnet från gatubrunnarna i de flesta områden leds ut i våra vattendrag via dagvattensystemet. Det smutsiga och klorerade vattnet från poolen kan skada växt- och djurlivet. Töm inte heller vattnet i avloppet, det kan påverka de biologiska processerna på reningsverket negativt. Det är inte heller lämpligt att tömma vattnet direkt ut i vattendrag, sjöar eller hav. Vid tveksamhet kontrollera med kommunens miljöförvaltning. 

Mer att läsa

Minimeringsmästarna

Minimeringsmästarnas logga
 • Ingress: Minimeringsmästarna är en tävling för hushåll i hela Sverige som vill minska på de onödiga sakerna, utgifterna, stressen och klimatavtrycket. I ett års tid får deltagare inspireras till hur man kan leva mer hållbart och samtidigt tävla mot andra hushåll i den stora Sverigekampen!
 • Faktaansvarig: Elisabeth Andersson

Meny

Minimeringsmästarna

Vad gör en minimeringsmästare?

Som minimeringsmästare får du träffa andra deltagare på tematräffar i din kommun under hela året. Där utbyter ni erfarenheter och får tips och inspiration från projektledning och föreläsare. Utöver träffarna får du som minimeringsmästare olika utmaningar som ska genomföras och spridas via sociala medier till nästa träff, till exempel laga mat på rester eller anordna en klädbytarträff med kompisar.

Anmälan stängd för 2022

Anmälan till årets Minimeringsmästarna stängde 15 september 2021.

Följ en av våra Minimeringsfamiljer

Här kan du följa familjen Persson-Fristedts resa i Minimeringsmästarna 2021/2022. Familjen består av mamma Gabriella, pappa Jim och barnen Vilde och Maja.

 • Foto på familjen Persson-Fristedt

  Detta är familjen Persson-Fristedt

  Det är full aktivitet när vi stiger in i den hemtrevliga villan i Tofta i nordöstra Varberg. Jim öppnar dörren och får snabbt sällskap av Maja som ger oss ett stort leende och visar upp gosedjuret som hon håller i famnen. En nötig doft kommer emot oss, det är Gabriella som rostar cashewnötter på spisen till kvällens middag. 
   
  Familjen Persson- Fristedt är en av deltagarna i Minimeringsmästarna från Varbergs kommun. Minimeringsmästarna är en tävling för hushåll i hela Sverige som vill minska på de onödiga sakerna, utgifterna, stressen och klimatavtrycket. I ett års tid får deltagare inspireras till hur man kan leva mer hållbart och samtidigt tävla mot andra hushåll i hela Sverige.
  -  Det kändes som ett naturligt val att delta då vi har ett stort intresse för att leva hållbart. Vi ser det som en utmaning. Finns det något som vi kan bli bättre på, kan vi ge tips till andra, och inte minst om vi kan få tips som vi inte tänkt på, säger Gabriella.
   Familjen har bott i Tofta i åtta år och lever ett liv där hållbarhet, återbruk och låg konsumtion blivit en stor del av vardagen. Det hela började när Gabriella var mammaledig med Maja.
  - Jag hade köpstopp och därefter har det fortsatt med det tänket så gott det går. Vi köper mycket på second hand eller får och delar med oss av till grannar och familj, säger Gabriella samtidigt som hon tar upp Maja i famnen.
  Gabriella, som till vardags har ett kreativt arbete, syr och lagar mycket av familjens kläder istället för att slänga och köpa nytt. Att hitta kläder och saker till lägsta pris har blivit en rolig utmaning för henne.
   
  I köket ligger kycklingfilé på tining. I en skål bredvid spisen ligger brysselkål och broccoli. Kvällens middag ska bli en brysselkålswok med nudlar och kyckling. Jim delar kålen i mindre bitar och Gabriella steker den i pannan. Hon berättar att de försöker handla säsongsbaserad mat, odla mycket av grönsakerna hemma i trädgården, handla närproducerat och ekologiskt samt ta vara på matresterna på bästa sätt. Familjen komposterar mestadels av matavfallet med bokashi-metoden där matavfallet blir till ny jord och näring till växter och odling.
  - Vi har inte så mycket avfall egentligen. Det vi slänger i brännbart är fönsterkuvert och annat som har flera material. Våra soptunnor fylls inte upp. Vi drar ut våra kärl var sjätte vecka och då är kärlen halvfulla, säger Jim och skrapar ner kålen i pannan. 
  Nudlarna läggs ner i det kokande vattnet och kvällens middag är redo för servering. Vi önskar familjen lycka till med kommande minimeringsutmaningar!
 • Kvinna som sitter vid symaskin

  Gabriella om temat konsumtion

  Minimeringsmästarnas allra första tema var Hållbar Konsumtion! Varje temaperiod kommer med ett antal utmaningar till deltagarna. I slutet av temaperioden rapporterar de tävlande hushållen in sina avklarade utmaningar som ger olika poäng. Utmaningarna denna gången var köpstopp, köpa på second hand och inventera engångsprodukter.

  Gabriellas tankar om första utmaningen

  "Första utmaning börjar närma sig sitt slut. För oss var inte detta en svår utmaning, i och med att vi har haft mer eller mindre köpstopp på nya producerade kläder de senaste åren. Däremot är detta tiden som många i våra familjer fyller år, vilket gjort att man fått tänka efter lite extra och en tid innan så vi hann leta efter den perfekta presenten. 

  Men vi har löst det, de har blivit en del bra fynd via Tradera och Marketplace. Har till exempel lyckats köpa tre julklappar begagnat! Är så nöjd och har kommit väldigt billigt undan. Vinn vinn helt enkelt. Jag nämnde för min sambo om vi helt enkelt bara skulle köpa begagnade julklappar.

  Men en sak som slog mig detta år var att jag helt glömt bort Black Friday. Enda anledningen till att jag fick reda på det var att vi skulle ha en black friday-erbjudande på mitt jobb."

  Gabriellas tre tips på vägen

  • Avregistrera sig från alla onlinebutikernas nyhetsbrev. Då minskar deras påverkan på ens köpbeteende. 
  • Planera inköp en längre tid innan. Då hinner man hitta och leta upp den perfekta presenten. 
  • Undvika gå i butiker på stan eller i gallerior. 
 • Kvinna som skalar ett äpple

  Gabriella om temat matsvinn

  Andra temat var matsvinn. Svenska hushåll slänger under ett år ca 37 kilo matsvinn per person. När man slänger maten slösar man både på jordens resurser och på sina egna pengar. Utmaningarna denna gånger var tex att väga allt matsvinn (matrester) och oundvikligt matavfall (tex skal) under två veckor, eller bjuda på middag som består av maträtter lagad av matrester.

  Gabriellas tankar om andra utmaningen

  "Jag är uppvuxen med en mamma som har jobbat inom storkök på en skola. Så det här med matsvinn och att ta tillvara på maten har funnits i vår familj sen jag var liten. Även att planera matinköpen utefter en veckomatsedel så minskas matsvinnet samt man minskar risken för spontanköp i mataffären. 

  Vi lyckades minska vårt matavfall med två kilo i två veckor vägning, mot de två veckor som vi vägde i början av tävlingen i september.

  Generellt är vi väldigt bra på att ta tillvara på maten. Middagsmaten som blir över blir till lunchlåda dagen efter. Blir det mer över så fryser vi ner den maten och har till restmiddag när tiden inte finns till hemma."

 • Kvinna som står vid en påse med farligt avfall

  Gabriella om temat farligt avfall

  Av allt avfall som slängs från hushåll i Sverige klassas ungefär 9% som farligt avfall. Till farligt avfall räknas allt som är giftigt, frätande, cancerframkallande, miljöfarligt, fosterskadande, smittförande eller brandfarligt. Utmaningarna kopplat till detta temat handlade om att inventera och byta ut kemikalier som man har hemma, rensa ut gammal elektronik och använda husmorsknep för att ersätta kemikalier med något annat.

  Gabriellas tankar om tredje utmaningen

  "Det är väldigt lätt att tänka vad som är självklart farligt avfall, så som batterier, lösningsmedel och glödlampor. Men det finns saker man kanske inte tänker på så som halva förpackningar av nagellack, målarfärg eller diskmedel som faktiskt också är farligt avfall.

  När det gäller tvätt och städning finns det otroligt många olika typer av produkter på marknaden som är dåliga för människan och miljön. För några år sedan började vi i vårt hushåll av byta ut dessa produkter till bättre alternativ, så som såpa, ättika och bikarbonat. Jag bytte även ut mitt flytande schampo och balsam till att använda Aleppotvål och surskölj. Samt att jag nu även tillverkar egen äkta hårdtvål, som vi använder istället för flytande tvål.

  En viktig sak som jag tycker fler borde sluta med är sköljmedel. Det är varken bra för miljön eller dina kläder. Ersätt istället med en skvätt ättika i sköljfacket. Vill man att det ska lukta gott häll i ett par droppar eteriskolja också. Visst den sköljmedel textilierna mjuka, men många textiler är uppblandat med syntetmaterial så som polyester eller elastan. Elastan förlorar snabbare sin förmåga att vara elastisk med tiden när man använder sköljmedel, samt att många syntetmaterial drar istället åt sig dålig lukt med tiden på grund av sköljmedel."

 • Kvinna som sitter vid symaskin

  Gabriella om temat delande

  Minimeringsmästarnas fjärde tema handlade om delande. De flesta av oss har saker som vi inte använder. Förmodligen skulle vi inte ens märka om  våra ägodelar användes av någon annan majoritet av tiden.

  Gabriellas tankar om delande

  "Det är en superbra idé att dela tjänster med varandra. Något som vi gör en del hemma, speciellt när vi behöver specialmaskiner för våra trädgårds- och husprojekt. Deltar varje år med att dela knölar, lökar, sticklingar och fröer med andra i en fröförening som heter SESAM. Något som är alldeles perfekt för mig och min köksträdgård."

Följ familjens resa på Facebook

På Vivabs Facebooksida publicerar vi inlägg regelbundet där vi möter familjen. Håll utkik i flödet!

Följ oss på Vivabs Facebooksida.

Vill du veta mer om Minimeringsmästarna? Besök deras webbplats Minimeringsmästarnas.se.

Bild på en Minimeringsmästarsuperhjälte

Deltagande kommuner i Halland

Vivab har deltagare med i Minimeringsmästarna från både Varbergs och Falkenbergs kommuner. I Halland deltar även:

Mer att läsa

Biologiskt stabilt dricksvatten

Hand som håller vattenglas som fylls med vatten från kran.
 • Ingress: 2020 slutade Vivab använda kloramin som tidigare användes för att förhindra bakteriell tillväxt i vattenledningarna. Tester visar att vi har hög kvalitet på vårt dricksvatten och att det är biologiskt stabilt.
 • Faktaansvarig: Sofie Kerstell

Meny

Biologiskt stabilt dricksvatten

Förekomst av bakterier i dricksvattnet är helt naturligt. När vi pratar om biologiskt stabilt vatten menar vi hur det så kallade bakteriesamhället i vattnet beter sig i vattenledningarna och att vattnet inte har en oönskad bakteriell tillväxt. Ordagrant betyder biologiskt stabilt vatten att det inte finns någon bakteriell tillväxt i vattnet i ledningsnätet i väsentlig omfattning.

Hög kvalitet utan klor

Tidigare har Vivab använt desinfektionsmedlet kloramin för att undvika bakteriell tillväxt. Kloramin har flera nackdelar och 2020 valde Vivab därför att ta bort det ämnet helt från våra processer i Varberg. Det var möjligt tack vare att vi redan har ett så pass bra reningssystem med membranteknik som avskiljer alla bakterier. Till en början såg vi förändringar i vattnet, men därefter återgick det till ett stabilt läge. Det nya stabila läget har vi fått utan att lägga till något annat ämne. Vi har idag samma höga kvalitet på vattnet som vi haft tidigare, helt utan kloramin.

Nästa steg är att se hur det nya vattentornet Våga kommer att påverka vattnet och hur vattenmiljön kommer se ut i ett så stort vattentorn.

Hand håller grönt glas som fylls med vatten under en kran.

Mer att läsa

Kontakta oss

Öppetider Kundservice:
Måndag: kl. 8-12 & 13-17
Tisdag: kl. 8-12 & 13-17
Onsdag: kl. 8-12 & 13-17
Torsdag: kl. 8-12 & 13-17
Fredag: kl. 8-12 & 13-15

Adress

Endast förbokade besök
Åkarevägen 10
Falkenberg

Postadress
Vatten & Miljö i Väst AB
Box 110 SE-311 22 Falkenberg

© Vatten & Miljö i Väst AB. All rights reserved. Webb av Joomlaproffs.se