Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Återvinningskort

När du ska besöka någon av våra återvinningscentraler i Varberg eller Falkenbergs kommun, behöver du ett återvinningskort för att komma in och lämna ditt avfall.

Så här använder du kortet

För att komma in håller du upp kortet framför kortläsaren. På displayen kan du se hur många besök du har kvar. Därefter kan du köra in på området. Har du problem vid kortläsaren kan du kontakta personal genom att trycka på knappen.

Vid bommen på återvinningscentral för inpassering

Kortfritt område

Det finns ett område utanför bommen där du som privatperson kan lämna avfall utan att behöva dra ditt kort. Detta kallar vi för det kortfria området. Här kan du lämna saker som:

  • Vitvaror
  • Elektronik
  • Farligt avfall
  • Saker till återbruk

Antal besök

Hu rmånga fria besök du har på våra återvinningscentraler beror på vilket abonnemang för hushållsavfall du har. Som helårsabonnent med egna kärl har du 15 besök på ditt kort. Som sommarabonnent med egna kärl har du 8 besök.

Du som har gemensam avfallshantering och bor i hyres- eller bostadsrätt eller samfällighet har man 8 eller 6 besök beroende på abonnemang.
Kontakta din fastighetsägare eller bostadsrättsföreningen för att få reda på vad som gäller för just dig eller om du behöver ett nytt kort.

Kortet nollställs och laddas med nya besök vid varje årsskifte. Du behåller alltså ditt kort som automatiskt fylls på med nya besök. Besök som inte används för det gångna året sparas inte.

För dig som bor i hyresrätt eller bostadsrätt

Hyr du en fastighet eller en lägenhet ska du kontakta din hyresvärd gällande återvinningskort. Bor du i bostadsrätt är det ordföranden i bostadsrättsföreningen som tillhandahåller korten.

Ditt ansvar som fastighetsägare i flerfamiljshus

Som fastighetsägare är det du som ansvarar för avfallshanteringen på din fastighet och förhanteringen av återvinningskorten. Tänk på att:

  • Du som fastighetsägare ansvarar för återvinningskorten.  ​ 
  • Skriv en lista där du lätt kan avläsa vilket kortnummer som tillhör vilken lägenhet. ​ 
  • Besök som överstiger antalet besök på kortet debiteras med 250kr/besök.​ 
  • Borttappat återvinningskort debiteras med 125kr/kort.​ 
  • Du som fastighetsägare får fakturan för överstigande besök och borttappade kort. 

För dig som är företagare

Är du företagare i Varberg eller Falkenberg använder du ett företagskort till återvinningscentralen. Har du inget kort kan du ansöka om ett hos Vivab genom att kontakta vår kundservice.

Vi kan inte ta emot farligt avfall från företag på våra återvinningscentraler. Tänk på att tryckimpregnerat trä räknas som farligt avfall.

Om du är företagare och behöver lämna el-avfall behöver du ha med dig ett avlämningsintyg.

Lämna avfall i annan kommun

Vill du besöka en återvinningscentral i en annan kommun så kan du ansöka om att få tillträde till angränsande kommuners återvinningscentraler utan extra kostnad. Besöket kommer räknas som ett på en återvinningscentral i din egen kommun. Ansökan gör du på Mina sidor. Har du frågor är du välkommen att kontakta vår kundservice.

Bor du i Slöinge och ska besöka HEM:s återvinningscentral behöver du först få ett återvinningskort från HEM. Ett sådant får du när du har skickat in anmälningsblanketten och ansökan har blivit godkänd.

Du som bor i Stråvalla eller Älvsered med omnejd kan använda Vivabs återvinningskort både på Vivabs återvinningscentraler och på Kungsbackas återvinningscentraler eller på återvinningscentralen i Svenljunga, efter att ansökan blivit godkänd.

Kontakta oss

Vivabs kundservice
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Telefon: 0757-27 40 00

Öppettider
Måndag: kl. 8-12 & 13-17
Tisdag: kl. 8-12 & 13-17
Onsdag: kl. 8-12 & 13-17
Torsdag: kl. 8-12 & 13-17
Fredag: kl. 8-12 & 13-15